Warszawa – Plany na Przyszłość

A8 Architektura na wystawie "Plany na Przyszłość"

Już 19. edycja wystawy. W tym roku pokazane są w Bibliotece Uniwersyteckiej dwa nasze projekty:

Budynek przy Taborowej w Warszawie:
Widok od ulicy Taborowej

Budynek o złożonej funkcji biurowo-mieszkalno-usługowej:
• 3 kondygnacje mieszkalne
• 2 kondygnacje biurowe
• 1 kondygnacja usługowa
• 2 kondygnacje garaży podziemnych

Szczelnie wpasowuje się w obrys działki, bardzo zróżnicowana zaś jest jego wysokość. Dzięki temu od strony ulicy buduje pierzeję miasta, zaś od strony działek sąsiednich uskakuje kaskadowo, obniżając się i tworząc przytulną i nieformalną przestrzeń. Efekt ten jest spotęgowany przez obsadzenie dachów i tarasów zielenią.

Od frontu parter wyróżniony jest kolorystycznie i materiałowo ciemną okładziną kamienną. Pion komunikacyjny oraz części ścian przy balkonach i tarasach obłożone są drewnem naturalnym lub płytami włóknocementowymi drewnopodobnymi. Okna od pokoi sypialnianych i dziennych są w większości wyposażone w żaluzje zewnętrzne, zapewniające dostosowanie ilości światła i hałasu w pomieszczeniach. Pozostała część budynku jest wykończona eleganckim białym tynkiem. Parter z dużymi przeszkleniami witryn usługowych oraz zadaszeniem szklanym nad wejściami podnosi rangę zlokalizowanych tu w przyszłości usług. Na najwyższych stropodachach są zlokalizowane tarasy zielone, w większości dostępne dla mieszkańców.

Energooszczędny i ekologiczny dom jednorodzinny:
A200-DomEkologiczny-Widok1

Dom jednorodzinny zaprojektowano aby możliwie efektywnie pozyskiwać pasywnie i aktywnie energie słoneczną. Budynek usytułowany jest na osi północ-południe. Południowy narożnik domu został „ścięty” i pochylony pod kątem 61 stopni co powoduje samozacienianie się elewacji w okresie letnim, zaś zimną pozwala przenikać energii słonecznej do wnętrza. Spadek dachu zmniejsza powierzchnie ścian od strony północnej minimalizując wychładzanie się pomieszczeń z mniej nasłonecznionej strony oraz zwiększa powierzchnie ścian od strony południowej. Południowa elewacja została przeszklona w 40% – działa jako kolektor akumulujący ciepło na wewnętrznych powierzchniach (posadzce kamiennej, ścianach i słupach domu.

Główne zasady kształtowania bryły mają swoje bezpośrednie odzwierciedlenie w układzie funkcjonalnym budynku. Pomieszczenia mieszkalne są nasłonecznione, zaś pomocnicze umiejscowione od strony północnej. Najważniejszą przestrzeń wnętrza budynku stanowi dwukondygnacyjny pokój dzienny wraz ze schodami na piętro i antresolą. Przestrzeń ta znajduję się na głównej osi budynku w centralnej jego części. Zakumulowane w czasie dnia tej strefie ciepło ogrzewa w nocy przyległe mu pomieszczenia. W budynku zastosowano również w instalacje optymalnie energetycznie takie jak jak kolektory słoneczne ustawione pod najkorzystniejszym kątem dla danej szerokości geograficznej czy też wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła i gruntownym wymiennikiem ciepła. Dom pasuje zarówno do okolicy z domami z dachami spadowymi jak i dachami płaskimi.