Bombaj Masala – smak i kolor Indii

Bombaj Masala Praga to restauracja, którą mieliśmy przyjemność projektować w 2018 roku. Proces projektowy nie był krótki i oczywisty. Centrum Praskie Koneser, w którym usytuowany jest lokal, wpisane jest do rejestru zabytków, co wiązało się z trudnościami zarówno projektowymi, jak i wykonawczymi na dalszym etapie prac. Sam projekt był dla nas ciekawym doświadczeniem i cieszymy się, że możemy zaprosić Was do restauracji Bombaj Masala Praga na kulinarną i estetyczną podróż po Indiach.

 

KONCEPCJA LOKALU BOMBAJ MASALA

Naszym celem było zaprojektowanie współczesnego lokalu nawiązującego do estetyki indyjskiej.

 „Gdy myślimy o Indiach nasuwa nam się jedno skojarzenie – wyraziste smaki, wielobarwne tkaniny i metalowe ozdoby. Smak i kolor Indii zamknięty w koncepcji aranżacji wnętrz to był nasz cel.”

Wnętrze restauracji Bombaj Masala tworzą trzy główne przestrzenie dla gości: sala główna, vip room oraz kids room. Istotnym elementem przestrzennym wnętrza jest kuchnia widoczna od strony sali głównej. Dzięki temu rozwiązaniu goście restauracji mogą przyglądać się procesowi powstawania dań. Posadzka składa się z 6 kolorów drewna przemieszanych ze sobą, tak by tworzyć wielobarwny melanż. Sufit z ponad 1760 miedzianych rur zawieszonych na różnej wysokości jest najbardziej wyrazistym elementem wnętrza, nadającym mu połyskliwy, indyjski charakter. Z jednej strony bardzo ozdobny, a jednocześnie będący nienachalnym tłem dla aranżacji lokalu.

 

Jego krzywizna jest wyznaczona parametrycznie, z uwzględnieniem instalacji budynku, wysokości okien oraz rozmieszczenia słupów na sali.

W lokalu można zająć wygodne miejsce na siedziskach rozmieszczonych wzdłuż ścian od strony wejścia do lokalu. Kolorystyka siedzisk kontrastuje z kolorytem cegły oraz betonu, nawiązując jednocześnie do wyrazistych kolorów tkanin Indii. Wszystkie siedziska oraz krzesła zostały wykonane na zamówienie. Do wnętrza restauracji zostały również na specjalne zamówienie namalowane grafiki, w intensywnych żywych kolorach, nawiązujące do symboli Indii. Autorem grafik jest Agata Czerska, architekt w naszej pracowni i autorka projektu wnętrz restauracji Bombaj Masala.

PRACE WYKOŃCZENIOWE W LOKALU – ASPEKTY TECHNICZNE

Lokal Bombaj Masala zlokalizowany jest w budynku dawnej butelkowni, w budynku B całego kompleksu. Pierwotny układ lokalu stał się dodatkowym atutem. Do lokalu prowadzą dwa wejścia, a osiowo usytuowane jest pomieszczenie, w którym przewidzieliśmy VIP room. W głównej sali restauracji zostały pozostawione w oryginalnej formie i odnowione w oryginalnym kolorze słupy żeliwne. Ściany w lokalu w dużej mierze to oryginalnie zachowana cegła, poddana odnowieniu i zaimpregnowana. Pozostałe ściany wykonane są w tynku betonowym dekoracyjnym, stanowiącym delikatne tło dla wyrazistych dekoracji. Ze względu na wiele trudności w trakcie budowy, nie można było przeprowadzić renowacji cegieł w najbardziej korzystny dla tej tkanki sposób. Po konsultacji ze specjalistami zajmującymi się renowacją zabytkowych ścian ceglanych zrezygnowano z renowacji metodą piaskowania. Cegły udało się jednak odnowić przy pomocy innych technik oraz uzupełniono braki specjalnym kitem.

 

JAK DOBRZE ZAPROJEKTOWAĆ RESTAURACJĘ?

Projektowanie restauracji jest tym szczególnym rodzajem projektowania wnętrz, które wymaga połączenia wielu specjalizacji i projektów branżowych. Oprócz aranżacji samego wnętrza przez architekta oraz projektów branży sanitarnej i elektrycznej, potrzebny jest projekt technologii kuchni. Dodatkowo we wnętrzu restauracji niezbędny jest projekt nagłośnienia. Dobrze zaprojektowana restauracja to taka, w której przestrzeń, wystrój wnętrza i klimat mają bezpośrednie odniesienie do charakteru dań i tradycji oraz regionu świata z którego pochodzi. Ważnym aspektem projektu restauracji jest strefowanie funkcji. Na początku projektu należy określić jakie przestrzenie i o jakim charakterze są niezbędne w głównej sali konsumenckiej, czy będzie ona dzielona na podstrefy, czy tez będzie jednolita. Częstym zabiegiem we wnętrzach restauracyjnych jest dzielenie sali na kilka stref, np. duży stół z krzesłami, pojedyncze stoliki, stoliki z siedziskami po obu stronach, czy też stoły z siedziskami po jednej stronie, tak by odwiedzający mieli możliwość wyboru. Podzielenie przestrzeni na podstrefy jest dobrym zabiegiem w dużych salach konsumenckich. Dzięki niemu możemy uzyskać bardziej kameralny klimat.  Jednym z ważniejszych elementów budujących klimat wnętrza jest również oświetlenie. Od oświetlenia w dużej mierze zależy jak będą czuli się goście w restauracji i czy zechcą zostać tam dłużej. Powinno być ono nastrojowe i zachęcać do odwiedzenia restauracji ponownie.

 

WSPÓŁPRACA Z KLIENTEM

„Niesamowity sufit, oryginalna podłoga czy intrygujące obrazy na ścianie to tylko część elementów, które zasługują na szczególne wyróżnienie. Z pewnością ponownie skorzystamy z tej rzetelnej i bardzo kreatywnej Pracowni. Dzięki ich ciężkiej pracy nasze marzenia stały się rzeczywistością.”

Karolina i Kedar Parab 
/szczęśliwi właściciele/

Zadaniem architekta jest zawsze wypracowanie kompromisu i pogodzenie życzeń klienta z wizją architektoniczną oraz obowiązującymi przepisami prawa budowlanego. Istotną sprawą jest, by klient zaufał architektowi. Nie jest to łatwe zadanie, szczególnie jeśli architekt ma niecodzienny pomysł, a jego realizacja jest pewnego rodzaju eksperymentem. Cieszymy się, że w lokalu Bombaj Masala nie musieliśmy długo przekonywać Inwestorów do pomysłu miedzianego sufitu. Lubimy współpracę z klientami, którzy nam ufają i wierzą w nasz profesjonalizm. Pozytywna opinia Inwestora, daje tyle samo radości co sama realizacja projektu, a więc nasza satysfakcja jest podwójna.

Zdjęcia: Agata Czerska