Budynek biurowy ze stacją kontroli pojazdów i garażem podziemnym

Dynamiczny budynek jasno określający swoją funkcję

Nr projektu A231
Projekt 2013
Realizacja w trakcie
Powierzchnia 1250 m2
Inwestor BWM Elektronics

Założeniem projektu jest odwołanie się za pomocą brył, kolorów, ścian i okien do elektronicznego i technicznego zakresu działalności Inwestora. Budynek, w którym znajduje się serwis czołowych producentów sprzętu RTV oraz Stacja Kontroli Pojazdów, nie powinien być neutralny. Skojarzenia z zaawansowaną technologią, skomplikowaną mechaniką i nowoczesną motoryzacją pozwoliły stworzyć budynek odpowiedni do pełnienia swej funkcji.

Długie horyzontalne pasy okien towarzyszą narożnej wertykalnej części szklanej. Rysunek elewacji nasuwać ma na myśl układy scalone lub najnowsze projekty samochodów koncepcyjnych. Dynamiki dodaje nieregularność kształtów, kontrast między parterem a piętrami oraz zmienna geometria bryły.

Parter jako część usługowa wyróżnia się ciemną okładziną włókno-cementową. Przeszklone wejście główne i pion pomieszczeń ponad nim odcinają się od reszty systemem żaluzji fasadowych.

Zdjęcia: Grzegorz Pędzich.