Konkurs na kompleks biurowy przy Przędzalni Braci Muehle w Łodzi
Nr projektu
A216
Powierzchnia
3301 m²
Inwestor
Feniks Group
Projekt
2012
Zajęliśmy 1 miejsce w konkursie organizowanym przez Feniks Group na projekt zabudowy uzupełniającej w kompleksie Przędzalni Braci Muehle.

Zadaniem było zaprojektowanie budynku biurowego zamykającego kompleks od ulicy Żeligowskiego, budynku garażu wielopoziomowego, nadziemnego oraz dziedzińca wspólnego.
Budynek biurowy swoją bryłą kontynuuje pierzeję ulicy, a zarazem ostrym ścięciem formy w pobliżu wejścia do kompleksu tworzy otwarcie przestrzenne na najpiękniejsze elementy Przędzalni Braci Muehle: główny budynek, szacht windowy, komin.

Projektowane budynki w opozycji do budynków Przędzalni zaprojektowano w ciemnych odcieniach. Pomiędzy budynkami ukształtowaliśmy zespół dwóch placów. Dzięki narożnemu połączeniu są ze sobą w dialogu urbanistycznym. Dają możliwość rekreacji, zapewniają widoki na najciekawsze miejsca istniejącego kompleksu i projektowanych budynków.

Drugi projektowany budynek to garaż z naturalnego, szarego betonu. Usytuowany jest w głębi działki i zaprojektowany jako neutralne tło i domknięcie wnętrza urbanistycznego.
Zadzwoń lub napisz do nas!
Wycenę projektów przygotujemy bezpłatnie.
A8 Architektura
Piotr Lewandowski
ul. Osmańczyka 10/112
01-494 Warszawa
© A8 Architektura 2021

Projekt i realizacja:
Creo Ignis © 2020
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Dowiedz się więcej o plikach cookies.