Archiwum dla tagu: cegła

Chcemy opowiedzieć Wam dziś o naszym projekcie domu w dzielnicy Wawer, który doczekał się swojej realizacji i w efekcie cieszy Inwestora i całą Jego rodzinę. Zaprojektowaliśmy zarówno budynek, jak i jego wnętrze. Za co lubią go mieszkańcy? 

Materiał i kolor wnętrz

Nasi Inwestorzy od początku współpracy sygnalizowali, że chcą, aby wnętrza domu charakteryzowały się naturalną kolorystyką materiałów wykończeniowych, dlatego zdecydowaliśmy się na użycie drewna, betonu i czerwonej cegły.  Dzięki ograniczonej gamie materiałów i kolorów, wnętrze jest stylistycznie spójne.

Salon z widokiem na ogród

W przestrzeni dziennej założyliśmy wykończenie sufitu w drewnie pasującym kolorystycznie do wybranej podłogi. Inwestorom tak bardzo spodobała się drewniana podłoga, że zapragnęli, aby dokładnie ten sam materiał znalazł się na suficie. Dzięki temu zabiegowi powstało unikalne wnętrze, gdzie sufit jest dosłownym lustrzanym odbiciem podłogi. Efekt ten nie byłby możliwy do zrealizowania, gdyby nie okna na pełną wysokość pomieszczenia z delikatnymi elementami konstrukcyjnymi szklanych ścian. Elementem łączącym pokój dzienny z jadalnią i kuchnią jest narożny kominek gazowy, widoczny z każdego miejsca przestrzeni.

Jadalnia w ogrodzie zimowym otoczonym zielenią

Z uwagi na szerokość działki, budynek jest zlokalizowany blisko jej bocznych granic. To na pozór niekomfortowe usytuowanie stało się pretekstem do stworzenia jadalni otoczonej roślinnością. W bocznej elewacji budynku zaprojektowaliśmy ogród zimowy zamknięty dużymi przeszkleniami, zaś przy granicy działki posadzono bujną zieleń niską i wysoką. Dzięki temu, Inwestorzy przebywając w jadalni, odnoszą wrażenie mieszkania w domu usytuowanym w lesie.

Kuchnia w ogrodzie 

Niestandardowym rozwiązaniem wykorzystanym w projekcie kuchni jest pokrycie frontów kuchennych płytami gresowymi zastosowanymi na ścianach wewnętrznych domu. W przestrzeni tej znajdziemy rozwiązanie polegające na zaprojektowaniu okna kuchennego w pasie między blatem a płytkimi szafkami wiszącymi. W tym przypadku udało się nawet zaprojektować okno narożne bez widocznego słupa konstrukcyjnego, który podtrzymuje ścianę nad oknem. W efekcie, odnosi się wrażenie, że kuchenny blat znajduje się… w ogrodzie. 

Rodzinna galeria zdjęć w korytarzu

Na ścianach korytarza pokrytych cegłą, znajduje się galeria rodzinna ze zdjęciami oprawionymi w białe ramki. Na końcu tej przestrzeni umieszczono lustro, w którym odbijają się okna ogrodu zimowego.

Sen pod gwiazdami

W pokoju dla dzieci zaprojektowano wielofunkcyjną zabudowę na wymiar. Znajduje się w niej łóżko na antresoli z sufitem, w którym zamontowano iluminację rzeczywistej konstelacji gwiazd ze światełek LED. Zabudowa kryje w sobie również drugie łóżko, które wysuwa się podobnie jak szuflady w szafce. Nie brakuje też miejsca na ubranka i zabawki.

Mini-SPA w domu

Kolejnymi spójnymi z resztą mieszkania pomieszczeniami są łazienki. Utrzymano je w naturalnych kolorach ciemnego drewna i ciemnoszarego gresu o strukturze betonu. 

Miejsce na wyciszenie

Z sypialni, podobnie jak z pokoju dzieci i pokoju dziennego, można wyjść na taras okalający elewację południowo-zachodnią. Ciemna kolorystyka wnętrz, szczególnie w sypialni, sprzyja wyciszeniu i zdrowemu snowi. Dodatkowo w domu znajduje się wielofunkcyjny pokój przeznaczony na miejsce pracy.

Zapraszamy do odwiedzenia galerii naszego projektu – może znajdzie się w niej coś, za co i Wy moglibyście polubić ten dom?