Kompleks biurowy przy Przędzalni Braci Muehle w Łodzi

Minimalizm wpisany w kontekst miejsca

Nr projektu A216
Realizacja w planach
Inwestor Feniks Group

Zajęliśmy 1 miejsce w konkursie organizowanym przez Feniks Group na projekt zabudowy uzupełniającej w kompleksie Przędzalni Braci Muehle w Łodzi. Zadaniem jest zaprojektowanie budynku biurowego zamykającego kompleks od ulicy Żeligowskiego, budynku garażu wielopoziomowego, nadziemnego oraz dziedzińca wspólnego.

Budynek biurowy swoją bryłą kontynuuje pierzeję ulicy, a zarazem ostrym ścięciem formy w pobliżu wejścia do kompleksu tworzy otwarcie przestrzenne na najpiękniejsze elementy Przędzalni Braci Muehle: główny budynek, szacht windowy, komin. Projektowane budynki w opozycji do budynków Przędzalni zaprojektowano w ciemnych odcieniach. Pomiędzy budynkami ukształtowaliśmy zespół dwóch placów. Dzięki narożnemu połączeniu są ze sobą w dialogu urbanistycznym. Dają możliwość rekreacji, zapewniają widoki na najciekawsze miejsca istniejącego kompleksu i projektowanych budynków.

Drugi projektowany budynek to garaż z naturalnego, szarego betonu. Usytuowany jest w głębi działki i zaprojektowany jako neutralne tło i domknięcie wnętrza urbanistycznego.

Przyznane nagrody: