Dom w miejscowości Przysucha

Nowoczesny dom w naturalnym otoczeniu

Nr projektu A254
Projekt 2014
Realizacja W budowie
Powierzchnia 207 m2

Forma budynku wynika z funkcji oraz możliwości zagospodarowania terenu.

Teren inwestycji stanowi wzniesienie obniżające się w kierunku południowo-wschodnim w stronę zalewu Topornia. Dom został ustawiony zgodnie z rzeźbą terenu. Panoramiczny widok na malownicze otoczenie dają zastosowane niskie, ale szerokie na 3,20 m pasy okien w sypialniach. W salonie zastosowano jeszcze większe przeszklenia typu HS, a dzięki połączonej przestrzeni salonu i jadalni uzyskano widok na przestrzał. Dom przenika się z otaczającą naturą.

Elewacja współgra z funkcją – na parterze, tam gdzie można jej dotknąć jest zrobiona z drewna, na piętrze jest pokryta trwałym tynkiem.

Parametry i rozwiązania energooszczędne:

  • EP = 93,9 kWh/(m²·rok).
  • EUco = 54,5 kWh/(m²·rok).
  • Zwarta bryła budynku minimalizuje powierzchnię zewnętrznej obudowy.
  • Podwyższona ilość izolacji termicznej – 20 cm na ścianach i min 30-40 cm na dachu, izolacja o wysokich parametrach lambda=0,031.
  • Eliminacja mostów termicznych.

Opinia klienta

Pan Piotr cierpliwie wysłuchał naszych pomysłów i dzięki swojej kreatywności i zaangażowaniu powstał projekt naszego wymarzonego domu.

– Ewa Kos-Pasielak i Piotr Pasielak