Dom w Kwirynowie

Współczesna stodoła

Nr projektu A203
Projekt 2013
Realizacja 2014
Powierzchnia 290 m2

Nowoczesny budynek z dachem dwuspadowym dopasowuje się swoim kształtem do podłużnej działki. Kubatura zadaszenia jest w pełni wykorzystana i powiększa wysokość piętra.

Parter otwiera się na najobszerniejszą oraz najbardziej zaciszną część działki – ogród. Jego przedłużeniem jest duży taras, miejscami zadaszony przez nadwieszoną bryłę budynku. Zaprojekowano tutaj strefę dzienną oraz gościnną.

Piętro „odcina się” drewnianym wykończeniem od surowej, częściowo pokrytej kamieniem kondygnacji parteru. Pozornie większe, zredukowane jest przez liczne wcięcia i tarasy, które stanowią zewnętrzną, rekreacyjną przestrzeń, dostępną bezpośrednio z pokoi sypialnianych. Stanowi strefę cichą dla domowników.