Dom w Józefowie

Dom Zrównoważony

Nr projektu A192
Projekt 2011
Realizacja w budowie
Powierzchnia 428 m2

Pomysł na bryłę skrystalizował się po drugim spotkaniu z inwestorami. 5 osób, z których każda miała własną opinię, sprzeczną od pozostałych, obudziło w projektantach lekkie przerażenie i olbrzymią ambicję, aby znaleźć wspólny mianownik. Ponieważ największe różnice występują między pokoleniami, powstał pomysł podziału domu na dwie niezależne części: jedna dedykowana rodzicom, druga poświęcona młodzieży. Wspólnym miejscem jest komunikacja pionowa, która spina generacje, otwarta i wyeksponowana.

Inwestycja otoczona jest piękną, dziką zielenią, co nasunęło myśl o otwarciu się na nią i zaproszeniu jej do środka. Dom stanowi ukłon w stronę przyrody. Jest w wielu miejscach ażurowy, przeszklony na przestrzał, dzięki czemu nigdy nie traci się z oczu zieleni i sprawia wrażenie, jakby chciał wzlecieć w powietrze. Drażniąca wydaje się ingerencja człowieka w sam teren, dlatego garaż został ukryty, podobnie jak dojazd do niego, a ścieżka do drzwi wejściowych to rzucone na trawę kamienie.

Opinia klienta

Podkreślić trzeba staranność i precyzję wykonania projektu. Nie wymagał on żadnych poprawek ani na etapie starań o pozwolenie na budowę ani w trakcie budowy.

– Maria i Jan Miłosz

Dodatkowe materiały

Obejrzyj projekt wnętrza